یکی از کارکرد های شبکه، چه به صورت محلی و چه به صورت سراسری انتقال پیام بین دو یا چند دستگاه است. همانطور که می دانیم هر کامپیوتر یک آدرس سخت افزاری به نام مک (mac)دارد که از طریق آن شناسایی میشود.حالا برای اینکه پیامی بین دو سیستم منتقل شود فرستنده و گیرنده حتما باید از مک آدرس یکدیگر اطلاع داشته باشند. فرض کنید در یک شبکه فرستنده از آدرس IP گیرنده آگاه است اما مک آدرس آن را ندارد.در این صورت فرستنده بدون پروتکل ARP عملا هیچ پیامی را نمیتواند به گیرنده برساند.
ARP یکی از پروتکل های مهم لایه شبکه است و وظیفه یافتن مک آدرس گیرنده را برعهده دارد و بدون آن عملا هیچ انتقال داده ای در شبکه ممکن نیست.
پروتکل ارتباطی (Address Resolution Protocol) یا به اختصار پروتکل ARP برای یافتن MAC سیستم های شبکه، توسط آدرس IP بکار گرفته میشود.
چهار نوع پروتکل ARP داریم:
1-پروکسی ARP: چنانچه دو سیستمی که میخواهند با هم ارتباط داشته باشند در یک شبکه محلی نباشند،از سرورهای پروکسی برای نگاشت آدرس IP به آدرس های سخت افزاری استفاده میشود.یعنی شبکه دیگری با استفاده از این سرورهای پروکسی میتواند به درخواست های ARP پاسخ دهد.
2-ARP رایگان : در این نوع ARP ، یک هاست یک درخواست ARP را برای شناسایی آدرس های IP تکراری ارسال میکند. درواقع دستگاه های شبکه برا بروزرسانی جدول ARP از Gratuitous ARP استفاده میکنند و احتیاجی به ارسال پیام درخواستARP برای ارسال داده نیست . همچنین این پروتکل بررسی میکند که آیا میزبان کامپیوتر از آدرس IP اصلی خود استفاده میکند یا از یک آدرس IP تکراری.
3-ARP معکوس : پروتکل شبکه ARP معکوس از یک میزبان کامپیوتری برای استخراج اطلاعات مربوط به پروتکل های اینترنت خود (IPV4) از شبکه کامپیوتری استفاده میکند. این پروتکل TCP/IP است که کاربر میتواند به کمک آن اطلاعات آدرس IP را از یک سرور شبکه بدست آورد.
4-ARP وارونه : پروتکل ARP وارونه ، معکوس پروتکل ARP بوده است و کاربرد آن یافتن آدرس IP دستگاه توسط آدرس MAC است و عمدتا در رله های فریم و شبکه های خودپرداز استفاده میشود.
در حین فرایند انتقال در شبکه های محلی، مبدا پیام با داشتن مک آدرس گیرنده، پیام را مستقیما به مقصد ارسال میکند. در شبکه های سراسری مک آدرس گیرنده معمولا در گره دروازه (Gate Node) ذخیره میشود. بنابراین سیستم مبدا موقع ارسال پیام چه در شبکه های محلی و چه در شبکه های سراسری، باید آدرس فیزیکی گیرنده را بداند. مبدا میتواند به کمک پیام درخواست ARP که در شبکه پخش میکند ،مک آدرس مقصد را بدست آورد.
برای انتقال یک پیام بین دو سیستم در شبکه به آدرس مک هردو سیستم نیاز داریم. درواقع بدون داشتن آدرس فیزیکی گیرنده اصلا نمیتوان پیام های داده را برای آنها فرستاد. حالا اگر به آدرس گیرنده دسترسی نداشته باشیم باید از طریق آدرس IP آن را به نوعی بدست آوریم.برای این منظور از پروتکل استفاده میشود. به عبارت ساده تر ARP یک جزء حیاتی در لایه شبکه است و بدون این پروتکل انتقال پیام در شبکه ممکن نخواهد بود.
در اینجا با پروتکل ARP جزئیات مربوط به آن آشنا شدیم و اهمیت آن برای انتقال پیام در شبکه را مرور کردیم. وظیفه ARP ترجمه آدرس های لایه شبکه به آدرس لایه اینترنت است و بالعکس. از آنجا که برای ارسال پیام به آدرس فیزیکی گیرنده نیاز داریم، عملا انتقال پیام بدون این پروتکل ممکن نخواهد بود.
برای کار با پروتکل ARP شما باید درک مناسبی از شبکه و لایه های شبکه داشته باشید.آشنایی با لایه های مختلف شبکه و پروتکل های تشکیل دهنده آن ها بسیار مهم می باشد.شما برای اینکه بتوانید به خوبی از این پروتکل استفاده کنید باید به خوبی با لایه ها و نقش های آن ها آشنایی داشته باشید.
اینکه دستگاه های ارتباط دهنده در کدام لایه ها فعالیت میکنند بسیار مهم است.
اندازه پیام استفاده شده در پروتکل ARP به لایه پیوند و اندازه لایه شبکه بستگی دارد.
بدون دیدگاه