آدرس IP چیست؟
آدرس IP یک آدرس منحصر به فرد است که یک دستگاه را در اینترنت یا یک شبکه محلی شناسایی می کند. IP مخفف “Internet Protocol” است که مجموعه قوانینی است که بر فرمت داده های ارسال شده از طریق اینترنت یا شبکه محلی حاکم است.
آدرس IP رشتهای از اعداد است که با نقطه از هم جدا میشوند و به صورت مجموعهای متشکل از 4 دسته عدد مانند 94.182.150.180 نیز میباشد.
هر بخش از این مجموعه میتواند اعدادی از 0 تا 255 متغییر باشد. بنابراین محدوده آدرس دهی IP میتواند از 0.0.0.0 تا 255.255.255.255 نیز باشد.
انتخاب آدرس IP به صورت تصادفی نیست و توسط Internet Assigned Numbers Authority یا به اختصار IANA تعیین میشود.
آدرس IP ها در اصل شناسهای هستند که امکان ارسال اطلاعات بین دستگاه های موجود در شبکه را فراهم میکنند و دارای اطلاعات مکانی هستند و دستگاه ها را برای برقرای ارتباط در دسترس قرار میدهند. اینترنت به راهی برای ارتباط بین رایانه ها، روتر ها و وب سایت های مختلف نیاز دارد. آدرس IP ها راهی برای انجام این کار ارائه میدهند و بخش مهمی از نحوه کار اینترنت را تشکیل میدهد.
به عبارت دیگر، تمام کامپیوتر ها در هر مکانی با صحبت کردن با زبان IP با هم ارتباط برقرار میکنند.
فرایند عملکرد آدرس IP ها
دستگاه شما ابتدا به شبکه متصل به اینترنت وصل میشود. سپس شبکه به دستگاه شما دسترسی به اینترنت را میدهد.
دستگاه شما یک آدرس IP مخصوص به خود دارد. همچنین مودم یا روتر شما نیز آدرس IP مختص به خودش را از ISP ارائه دهنده خدمات اینترنت دریافت میکند.
فعالیت اینترنت شما از طریق ISP انجام می شود و آنها با استفاده از آدرس IP شما آن را به شما باز می گردند. از آنجایی که ISP به شما امکان دسترسی به اینترنت را می دهند، وظیفه آنها اختصاص یک آدرس IP به دستگاه شما است.
آدرس IP شما قابل تغییر است. به این شکل شما به عنوان مثال زمانی که مودم یا روتر خود را خاموش یا روشن میکنید نیز تغییر میکند. همچنین می توانید با ISP خود تماس بگیرید و آنها می توانند آن را برای شما تغییر دهند.
وقتی خارج از منزل هستید و دستگاه خود را با خود می برید، آدرس IP منزل شما همراه شما نمی آید. دلیل این امر این است که شما از شبکه دیگری (Wi-Fi در هتل، فرودگاه، یا کافی شاپ و غیره) برای دسترسی به اینترنت استفاده خواهید کرد و از یک آدرس IP متفاوت و موقت استفاده خواهید کرد که توسط ISP به شما اختصاص داده شده است.
انواع آدرس IP
آدرس IP های مصرف کننده
هر فردی و یا هر کسب و کاری با توجه به نوع خدمات اینترنتی، دو نوع آدرس IP خواهد داشت: 1. آدرس IP خصوصی 2. آدرس IP عمومی
عمومی و خصوصی بودن شبکه به مکان شبکه مربوط میشود. به این معنا که یک آدرس IP خصوصی در داخل شبکه و یک آدرس IP عمومی در خارج از یک شبکه استفاده میشود.
آدرس IP خصوصی
هر دستگاهی اعم از تلفن های هوشمند، کامپیوتر ها، تلوزیون ها و … که به شبکه اینترنت شما متصل میشود یک آدرس IP خصوصی دارد که مختص آن ها میباشد.
با پیشرفت علم و رشد روز افزون اینترنت اشیا، تعداد آدرس های IP خصوصی که در اطرافمان وجود دارد در حال افزایش است. از این رو روتر شما نیاز دارد که راهی برای شناسایی این موارد پیدا کند.
بنابراین روتر شما آدرس های IP خصوصی را برای هر یک از این دستگاه ها تولید و با این کار آن ها را از هم متمایز میکند.
همچنین این نکته لازم به ذکر است که دستگاه هایی که خارج از شبکه خصوصی هستند، نمیتوانند به آدرس های IP خصوصی دسترسی پیدا کنند.
آدرس IP عمومی
این آدرس های IP در واقع آدرس اصلی مرتبط با کل شبکه شماست. یعنی همان IP که ISP به مودم شما اختصاص میدهد. ISP ها دارای یک مجموعه بزرگ از آدرس های IP هستند که آنها را بین مشتریان خود توزیع می کنند. آدرس IP عمومی شما آدرسی است که تمام دستگاه های خارج از شبکه اینترنتی شما برای شناسایی شبکه شما از آن استفاده می کنند.
آدرس IP عمومی به دو دسته Dynamic IP یا IP متغییر و Static IP یا IP ثابت تقسیم میشوند:
آدرس IP متغییر (Dynamic IP)
Dynamic IP میتواند دائما در حال تغییر باشد. به این شکل که هر بار که کاربر به اینترنت متصل شود، شرکت ISP یکی از آدرس های IP موجود در مخزن IP ها را به طور تصادفی انتخاب میکند و به آن اختصاص میدهد. البته لازم به ذکر است که ممکن است این آدرس روزها و حتی ماه ها هم تغییر نکند ولی این به این معنی نیست که این ها IP ثابت هستند.
در حال حاضر اکثر کاربران از طریق IP متغییر به اینترنت متصل هستند. در واقع وقتی کاربران از شرکت ISP اشتراک اینترنت دریافت میکنند، به صورت پیش فرض آدرس IP آنها متغییر است. آدرس IP متغییر هیچ اثر بد و نا مطلوبی برای کاربران ندارد و کاربران حتی متوجه نمیشوند که آدرس IP آنها تغییر کرده است.
از مزایای IP متغییر میتوان به مواردی چون ارزان تر بودن، تنظیمات و نگهداری آسان تر نیز اشاره کرد. همچنین دارای امنیت بیشتر نسبت به IP ثابت میباشد. زیرا این IP ها دائما تغییر میکند و هک کردن رابط شبکه شما را برای هکر ها دشوار تر میکند.
آدرس IP ثابت (Static IP)
در Static IP ، اعداد آدزس IP تغییر نمیکند و همیشه ثابت است.
IP ثابت همان آدرس دستگاه شماست که ثابت است و هر تغییری در شبکه و دستگاه شما پیش بیاید، IP شما تغییر نمیکند و میتوانید با همان IP همیشگی به اینترنت متصل شوید. از مزایای این نوع IP ها میتوان به مواردی همچون سرعت بیشتر اتصال به وب سایت، پیدا شدن آسان وب سایت ها برای کاربران، میزبانی وب موثرتر، برقراری ارتباط صوتی راحت تر و دسترسی راحت از راه دور به کامپوتر نیز اشاره کرد. همچنین از معایب این IP ثابت میتوان به مواردی چون در معرض هک شدن و هزینه بالا اشاره کرد.
IP ثابت ها برای بسیاری از کسب و کار ها نیاز نیست. اما برای کسب و کار هایی که قصد دارند سرور خود را میزبانی کنند و یا کسانی که میخواهند از VPN استفاده کنند، سرویس دهنده های میزبانی وبسایت، تریدر ها، گیمر های حرفهای، متخصصان سیستم ها و نرم افزار ها، کسانی که از دوربین های مدار بسته تحت وب استفاده میکنند و … داشتن IP ثابت اهمیت زیادی برایشان دارد.
آدرس IP وبسایت
صاحبان وب سایت هایی که سرور خود را میزبانی نمیکنند و سرور های میزبانی شده دریافت میکنند (که اکثر وب سایت ها به همین شکل میباشند) به دو دسته آدرس IP وب سایت با عنوان های IP اختصاصی و IP اشتراکی تقسیم میشوند:
IP اشتراکی
IP اشتراکی به این معنی است که یک آدرس IP به چند دامنه ارائه شده است. IP اشتراکی توسط یک وب سرور و چندین وب سایت که برا روی آن میزبانی میشوند مورد استفاده قرار میگیرد. از آنجایی که در این حالت فعالیت سرور بیشتر میشود و باید هر درخواست کاربر را به سایت مورد نظر ارجاع دهد که این مورد باعث افزایش بار سرور میشود، بنابراین این نوع IP برای وب سایت های فردی یا وب سایت های کوچک و متوسط که حجم ترافیک قابل مدیریت میباشد و خود این سایت ها از نظر تعداد صفحت و غیره محدود هستند مناسب است.
IP اختصاصی
IP اختصاصی یک IP در شبکه اینترنت است که به سرور خاصی اختصاص دارد و مالکیت آن به یک فرد مشخص داده میشود. شما باخرید یک سرور اختصاصی به طور خودکار یک IP اختصاصی نیز برای شما ایجاد میشود.
IP اختصاصی میتواند دریافت گواهینامه SSL را آسان تر کند و به شما کمک پروتکل انتقال فایل FTP را اجرا کنید. این کار اشتراک گذاری و انتقال فایل ها را با چندین نفر در یک سازمان آسان تر میکند و امکان اشتراک گذاری ناشناس FTP را فراهم میکند.
همچنین یک آدرس IP اختصای به شما این امکان را میدهد که به وب سایت خود با استفاده ار آدرس IP به جای نام دامنه دسترسی داشه باشید.
نتیجه گیری
IP شماره شناسهای است که با کامپیوتر یا شبکه کامپیوتری خاصی در شبکه اینترنت مرتبط است و زمانی که شما به اینترنت متصل میشوید، آدرس IP به کامپیوتر امکان اسال و دریافت اطلاعات را فراهم میکند. آدرس IP ها اکثرا عددی هستند(پروتکل IPv4) اما با افزایش استفاده از اینترنت، پروتکل جدید IPv6 را نیز به روی کار آوردند که دراین پروتکل، حروف به برخی از آدرس ها اضافه شده است.
چهار نوع مختلف آدرس IP وجود دارد: متغییر، ثابت، عمومی، خصوصی
عمومی و خصوصی بودن IP ها مکان شبکه اینترنت را نشان میدهد.
همچنین لازم به ذکر است که IP خصوصی در داخل شبکه و IP عمومی در خارج از شبکه کاربرد دارد و متغییر و ثابت بودن IP نشان دهنده ماندگاری آن است.
نکته آخر اینکه محافظت از آدرس IP یک مسئله بسیار پر اهمیت نیز میباشد که ما در در مقاله بعدی تهدیدات امنیتی آدرس IP و راه های مقابله با آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد که شما با رعایت و انجام این راه حل ها میتوانید از حمله هکر ها در امان بمانید.
مقالات مرتبط:
بدون دیدگاه